Profesionalna sredstva za održavanje osobnih i teretnih vozila i plovila

Blog

Efekti drveta na metalnim površinama

Pasiviranje površine Aluminija

Aluminij je vrlo nepostojan metal jer vrlo brzo i žestoko reagira s kisikom i vlažnim zrakom. U stvari, ta Jaka raktivnost koja bi trebala voditi brzom razaranju je temelj njegove stabilnosti jer se na njegovoj površini stvara tanki sloj oksida. Taj sloj odvaja aluminij od agresivnog medija (kisik, vlažni zrak) te na taj način sprječava koroziju aluminija. Međutim, taj oksidni sloj otežava pripremu aluminija za plastifikaciju.

Kako bi se aluminijska površina kvalitetno pripremila za plastifikaciju potrebno je obaviti odmašćivanje i dezoksidaciju aluminija (uklanjanje oksida s površine aluminija te i dijela samog aluminija). Nakon dezoksidacije površine aluminija potrebno je provesti postupak pasivacije aluminijske površine kako bi se spriječilo nastajanje oksida. Ukoliko se boja nanese na čistu površinu aluminija postoji veliki rizik od slabe adhezije boje te njenog otpadanja zbog mogućnosti nastajanja oksida ispod sloja boje koji potom istu odvaja od površine aluminija.

blog tehnowash slika02

Postoji niz postupaka pasiviranja aluminija. Unazad nekoliko godina najrašireniji je bio postupak kromatiranja. Kromatiranje je tehnika zaštite metalne površine putem stvaranja kemijske konverzijske prevlake na osnovi spojeva šesterovalentnog kroma. Sam postupak kromatiranja pružao jako visoku kvalitetu zaštite aluminija ali je zbog toksičnosti spojeva kroma postupak kromatiranja danas zabranjen u skladu s RoHS (Restriction of Hazardous Substances). Iz navedenog razloga danas se koriste bezkromatne prevlake koje su ekološki prihvatljive.

Pasivatori se na metalnu površinu adsorbiraju (vežu) za što postoje dvije mogućnosti. Oni je mogu vezati fizikalnom adsorpcijom koja je uzrokovana privlačnim silama između organski iona pasivatora i električki nabijene površine metala. Druga mogućnost je da se pasivator veže kemisorpscijom. Kemisorpcija je proces vezivanja molekula na čvrstu površinu metala jačim vezama od fizikalnih. Molekule pasivatora su na površinu metala vezane kemijskim vezama.

• Pasiviranje s LEG N503

LEG N503 primjenjuje se pri sobnoj temperaturi, kako bi se poboljšala adhezija i otpornost na koroziju. Sredstvo LEG N503 je sredstvo na bazi silana koji imaju niz prednosti u odnosu na konvencionalne prevlake.

Prevlake silane lako se nanose uranjanjem aluminija u otopinu silana na kratko vrijeme. Važno je znati da prevlake silana ne inhibiraju koroziju, već je u potpunosti onemogućuju jer silani na površini formiraju površinski film koji odvaja površinu metala od agresivne sredine.

Uspoređujući prevlaku silana s kromatnom prevlakom nekoliko desetina nanometara silana je dovoljno da se osigura korozijska zaštita u usporedbi s 2 mikrona kromatne prevlake što ukazuje na puno manju potrošnju.

• Mehanizam vezanja silana.

 

blog tehnowash slika03

Slični proizvodi

O nama

Tehnowash j.d.o.o. direktno distribuira kemikalije talijanske tvrtke RHÜTTEN na području Republike Hrvatske koji je vodeći proizvođač sredstava za održavanje vozila, plovila kao što su šamponi i sredstava za industrijsku namjenu kao odmaščivaći, fosfati, inhibitori korozije, otapala i drugo.

Poslovanje Tehnowash-a, temelji se na profesionalnost, fleksibilnost i uslugu te višegodišnje iskustvo u sektoru pripreme metalnih površina što znači da kroz naše proizvode isporučujemo i znanje kao dodanu vrijednost.