Profesionalna sredstva za održavanje osobnih i teretnih vozila i plovila

Blog

Euromask za zaštitu i maskiranje prilikom lakiranja

Odmašćivanje i fosfatiranje

Potpuno uklanjanje masnih tvari s površine metala što je neophodno kod pripreme površine zananošenja prevlake kako bi prevlaka dobro prianjala na metalnu površinu. Naime, ukoliko se procesom odmašćivanja u potpunosti ne uklone čestice ulja i masti dolazi do pojave nepravilnosti tzv. kratera na plastificiranoj površini. Prema tome iznimno je važno dobro izvršiti proces odmašćivanja.

SKIDANJE OKSIDA I PASIVIRANJE:

Metali poput željeza, aluminija i cinka prirodno na svojoj površini stvaraju tanki film oksida koji je potrebno ukloniti prije stvaranja prevlake kako bi ona bila postojana. Nakon odmašćivanja i uklanjanja sloja oksida neophodan je proces FOSFATIRANJA (pasiviranje) pomoću kojega stvaramo tanki film fosfatnih soli koje štite metal od korozije te pospješuje prianjanje boje/laka zbog svoje karakteristične kristalne strukture. Fosfatne prevlake formirane na površini metalnih materijala (željezo, cink, aluminij) omogućuju dobru adheziju s organskom prevlakom (boja/lak).

KADA/BAZEN – sredstvo za odmašćivanje

PRIPREMA KUPKE :

• Koncentracija: 10 – 30 g/L
• Tlak: 1,5 – 2 bara
• Vrijeme dodira: 2 – 3 minute
• Temperatura: 40 – 55 ℃

KONTROLA KUPKE:

Kupku kontrolirati mjerenjem pH vrijednosti i provodljivosti kupke (µS) pomoću HANA instrumenta. Za kontrolu učinkovitosti kupke provoditi titraciju kiselosti pomoću 0,1 N otopine Natrijeva hidroksida (NaOH) prema uputi iz tehničkog lista.

• pH vrijednost – mjerenjem pH vrijednosti dobivamo informaciju o kiselosti otopine. Ovisno o vrsti obrađivanog metala potrebno je podesiti pH. Dodavanjem sredstva RhuPHOSS 005 TM snižava se pH vrijednost. Tako je za željezne materijale potrebno namjestiti pH vrijednost na 4.5 – 5.0. Ukoliko je pH niži od 4.5 otopina je prejaka i dolazi do intenzivnog otapanja metala što uzrokuje jaku koroziju, a ako je preslaba neće doći do stvaranja dovoljno kvalitetne fosfatne prevlake. Za obradu aluminija i cinčanih površina potrebno je podesiti na 3.7 - 4.0 iz istih razloga.

• Provodljivost (µS) – provodi se radi provjere zasićenja kupke. Ukoliko je provodljivost kupke veća od 7000 µS potrebno ju je zamijeniti potpuno novom kupkom. Naime početna kupka ima oko 3 mS ili 3000 µS. Korištenjem kupke ona u interakciji s metalnim predmetima otapa oksidne slojeve koji zaostaju u njoj i tako povećavaju zasićenost i onečišćuju je. Dok je provodljivost veća od 7000 µS = 7 mS potrebno je napraviti novu kupku jer kupka više nema sposobnost stvaranja kvalitetne fosfatne prevlake ( Bez obzira što vi dodajete sredstvo prevelika je koncentracija otopljenih metalnih oksida i metala te oni onda potroše većinu fosfata u njoj i taj način onemogućuju stvaranje fosfata na površini metala)

• Titracija kiselosti – provodi se zbog kontrole učinkovitosti kupke. Broj potrošenih mL Natrijevog hidroksida 0,1N odgovara broju bodova učinkovitosti kupke (1mL (NaOH 0,1 N) – 1 bod).

Kupka se mora održavati pri unaprijed određenoj koncentraciji. Za vrijeme rada kupka postupno gubi izvornu učinkovitost te je stoga potrebno povremeno vršiti kontrolu kupke uz pomoć titracije. Ako se ustanovi smanjeni broj bodova potrebno je dodati svježi proizvod na slijedeći način:
=> za svaki bod koji fali do određene koncentracije treba dodati propisana količina proizvoda u Tehničkom listu.
Kontrolu i savjetovanje oko kupke vršimo osobno što Vam je uključeno u cijenu proizvoda.

ISPIRANJE

2. kada – ISPIRANJE

Jako je bitno kontrolirati zasićenje vode kako bi znali koliko je čista za ispiranje. Naime, ispiranjem metalnih površina poslije fosfatiranja u vodi za ispiranje zaostaje sredstvo za fosfatiranje koje zasiti vodu. Nakon što je voda prezasićena nema više moć ispiranja te zbog toga ostaje sredstvo za fosfatiranje na materijalu što može uzrokovati probleme na izgledu predmeta. Voda se kontrolira mjerenjem provodnosti, ukoliko je provodnost vode iznad 2000 µS = 2 mS potrebno je zamijeniti vodu. Prezasićena voda iz druge kade može se koristiti za pripravu nove kupke.

Slični proizvodi

O nama

Tehnowash j.d.o.o. direktno distribuira kemikalije talijanske tvrtke RHÜTTEN na području Republike Hrvatske koji je vodeći proizvođač sredstava za održavanje vozila, plovila kao što su šamponi i sredstava za industrijsku namjenu kao odmaščivaći, fosfati, inhibitori korozije, otapala i drugo.

Poslovanje Tehnowash-a, temelji se na profesionalnost, fleksibilnost i uslugu te višegodišnje iskustvo u sektoru pripreme metalnih površina što znači da kroz naše proizvode isporučujemo i znanje kao dodanu vrijednost.